Дали кокосовото масло е лошо за вас?

ДА, ПОДРЖАНО ОД ФИЗИЧАРИ, РЕГИСТРИРАНИ НУТРИЦИОНИСТИ И НАУЧНИЦИТЕ ОД ЦЕНТАРОТ НА ПРИТИКИН ВО МАЈАМИ, ФЛОРИДА.

Многумина од оние кои се во бизнисот со кокосово масло го промовираат како “добра” заситена маст. Со ова луѓето ги доведуваат во забуна да мислат дека кокосовото масло е здраво. Студиите за губење на тежината преку конзумација на ова масло може да одговораат. Ова е случај каде што фактите се извртени во фикцијата”, вели д-р Џеј Кени, едукатор и специјалист за здрава исхрана на Притикин.

Еве ги фактите:

Сите масла се мешавина на заситени, мононезаситени и полинезаситени масни киселини, иако секое масло обично се нарекува со името на масната киселина која е најзастапена. Се препорачува да се јаде не повеќе од 6% од заситените масти како дел од вкупните дневни калории за оние на кои им е потребен помал холестерол.

Причината за запушување на крвните садови, кардиоваскуларни проблеми и многу друго доаѓаат од најлошата од нивзаситените масни киселини. Мастите во кокосовото масло се 92% заситени масти, подалеку од путерот (63%), говедското месо (50%) и свинското сало/ маст (39%).

Она што е проблем е тоа дека постојат различни видови на заситени масти. Некои од нив се со долг синџир на врски (имаат 12 или повеќе јаглеродни атоми), а некои се со среден синџир (помалку од 12 јаглеродни атоми). Овие различни заситени масти немаат исто влијание врз нивото на ЛДЛ (лошиот) холестерол во крвта. Заситени масни киселини со долг синџир се во кокосот, палмовото јадро и палминото масло (познато како тропски масла), всушност значително го покачуваат ЛДЛ холестеролот. Овие заситени масти се нарекуваат палмитински, миристински и лаурински киселини. Тие, се во најголем дел од заситените масни киселини кој ги има во месото, живината и млечните масти како млекото, путерот и сирењето.

Затоа, размислите уште еднаш пред да го вклучите кокосовото масло во вашата исхрана.

На следниве линкови можете дополнително да се информирате за кокосовото масло:

 

линк 1: www.usatoday.com

линк 2: www.popularno.mk