Food value

________________________

All theese seeds which are used for making cold-pressed oil almost have the same properties. They contain essential fatty acids, which are necessary for the human body. They are all rich in energy and are source of proteins, minerals, vitamins. They increase the immunity system, improve the brain activity, maintain the normal weight and the most important thing, are very delicious and healthy.

Кикирики

Потеклото на ова растение е од Јужна Америка. Постојат податоци дека древните Инки го користеле во нивната исхрана. Кикириките се необично растение кое влегува во групата на легуминози. На кикириките веднаш по цветањето семката им паѓа во земјата и останува таму се додека не созрее.

Ова овошје е богато со масти и протеини. 100 гр. кикиритки содржат 49,24 грама масти и 25,80 грама протеини. Од минералите најмногу содржат калиум, фосфор, магнезиум, калциум и натриум. Меѓу витамините најзастапен е Б3 како и остатокот на витамини до групата Б, исто така го имаат витаминот А, алфа токоферолот и др.

Витамините од групата Б и даваат сјај на косата и делуваат смирувачки на нервниот систем. Витамините од групата Е ја стимулираат функцијата на половите жлезди.

Кикириките и маслото од кикирики главно содржат незаситени масти кои го намалуваат нивото на холестеролот во крвта.

Неодманешните истражувања покажаат дека редовната употреба на кикириките како дел од здравата исхрана може значително да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести. Го намалуваат ризикот од формирање на камења во жолчката. Помагаат во борбата со ракот. Кикириките се сметат за добар извор на фолна киселина, која е важна за жените во текот на бременоста. Покрај тоа што кикириките се корисни за убавината, тие го спречуваат и губењето на косата. Благодарение на витаминот Ц кој се користи во зголемување на производството на колаген, кикириките може да помогнат во спречување на опаѓањето на косата.