Амигдалинот, или попознат како витамин Б17 е состојка која се содржи во многу природни продукти како семките од кајсија, слива, јаболка, цреши и други семиња. Тој претставува сложена молекула, нитрилосид, која во својот состав вклучува и молекула на бензалдехид и цијанид, две токсични супстанци, особено цијанидот. Присуството на цијанид во молекулата на витаминот Б17 е предмет на многу шпекулации и е искористено од страна на Американските контролни институции да ја попречат научно-истражувачката работа и примената на витаминот Б17 како терапија. Но, факт е дека многу здрави намирници, кои редовно ги користиме во исхраната без никакви ограничувања, како што се бадемите, просото, никулците, некои видови грав, спанаќот и други бројни продукти кои се користат како храна, имаат доволни концентрации на цијанид во нив, но се сосема безбедни за јадење.

Slika 2.2

Тоа е затоа што цијанидот кои се содржи во семките останува „заклучен“, односно врзан во сложената молекуларна структура на витаминот Б17, што го прави безопасен. Поточно, човековото тело има безбедносен механизам во форма на ензим (rhodanese enzyme) кој има способност да ги лови молекулите на цијанид и со тоа да спречи нивно евентуално ослободување од молекуларната структура на витаминот Б17. Од друга страна, пак малигните клетки – клетките на ракот, не се нормални функционални клетки. Тие имаат многу различен клеточен метаболизам и создаваат различни соединенија. Односно, за разлика од здравите клетки, клетките на ракот содржат ензим бета-гликозидаза (beta-glucosidase) кој ги „отклучува“ врзаните молекули на бензалдехид и цијанид од молекулата на витаминот Б17. Со тоа, бета-гликозидазата директно го ослободува цијанидот во клетките на ракот, што создава токсична синергија и предизвикува нивно уништување, без при тоа да има било какво негативно влијание на здравите клетки во околината. Овој неверојатен одбрамбен механизам на природата е клучот на ефикасноста на дејството на витаминот Б17. Тој ја објаснува и континуираната примена на екстрактот и маслото од семки од кајсија, како извор на витаминот Б17, во третманот за уништување на ракот во Руската и источната медицина уште во втората половина на 19-тиот век. Во ова сознание лежи и најголем дел од тајната на долговечноста и недостатокот на појавата на малигни заболување кај народот Хундзи кои живеат во Пакистан и кај кои редовната консумација на семки и масло од горчливи семки од кајсија завзема значаен дел од исхраната и начинот на живот. (1)

Денес, кога постојат веродостојни информации за начинот и механизмот на дејство на витаминот Б17, се повеќе се отвара можноста научните кругови да добијат поголема подршка да продолжат со истражувањата во насока на понатамошна анализа на ефикасноста од примената на витаминот Б17 при различни фази од патологијата на појавата на рак и при различни видови рак. Во тој контекст, неопходно е да се спомене студијата која во 2017 година продолжува да открива докази за изразениот антимутаген и антиканцероген ефект на витаминот Б17 кај брзорастечки тумори. Конкретно, резултатите од студијата потврдиле дека примената на витаминот Б17 кај здравите клетки покажала двојно поголем степен на преживување на клетките и двојно намалување на зачестеноста на појавата на мутации на клетките, кои доведуваат до нивно претварање во туморни клетки. Студијата исто така го покажала антиканцерогениот ефект на амигдалинот и преку неколкукратно намалување на вредностите на специфични маркери на мутацијата и размножување на клетките на туморот. (2)

Препознавањето на сите овие ефекти на витаминот Б17 и официјално се препознаени и се применуваат како терапија за лекување на рак во различни официјални медицински центри, кои работат надвор од Соединетите Американски Држави. Овие центри, согласно сопственото искуство и пракса, ја потврдуваат ефикасноста на витаминот Б17 како во директно уништување на клетките на ракот, така и во намалување на отпорноста на клетките на ракот кон стандардниот медицински третман. (3)

КУПИ СЕГА

 

 

Подготвил:

Сашко Дрвошански – Нутриционист

www.drvoshanskinutrition.com

 

Референци:

(1) https://thetruthaboutcancer.com/apricot-kernels-for-cancer/

(2) Todorova A, Pesheva M, Antimutagenic, Antirecombinogenic, and Antitumor Effect of Amygdalin in a Yeast Cell-Based Test and Mammalian Cell Lines, J Med Food. 2017 Apr;20(4):360-366.

(3) http://www.oasisofhope.com/cancer-treatments-therapies/laetrile/