1. Ќуспе
Ќуспето што се добива со ладното цедење на маслата содржи поголема количина на заостанато масло (10-17%), и затоа има повисока вредност во животинската исхрана отколку ќуспето што се добива со топлото цедење, или индустриската екстракција со растворувачи.
Сурово, богато со масти, ќуспето е значајна протеинска храна, и широко се користи во земјоделството. Ќуспето е храна за крави, свињи, кокошки, јагниња и коњи и е значаен извор на хранливи вредности и енергија за тие животни.
Ќуспето се пакува во вреќи од 35кг и се доставува до самите корисници.
1.1.СОНЧОГЛЕДОВО ЌУСПЕ
Состав: сурови протеини: 29-31% масло: 13-15% влага до 8% сурови влакна: до 25% пепел: 8% |
|
Се користи како вредна протеинска и енергетска сточна храна. Маслената погача е нуспроизвод во производството на маслото кое се добива со постапката на ладно цедење на семето од сончоглед. |
|
Декларација (.pdf) |
1.2.ЌУСПЕ ОД МАСЛОДАЈНА РЕПКА
Состав: сурови протеини: 28-31% масло: 12-17% влага до 7% сурови влакна: до 13% пепел: 7% |
|
Се користи како вредна протеинска и енергетска сточна храна. Маслената погача е нуспроизвод во производството на маслото кое се добива со постапката на ладно цедење на семето од маслодајна репка. |
|
Декларација (.pdf) |
2.Сурово масло
Суровото масло што се добива со ладното цедење на различни семиња, посебно сончоглед и маслодајна репка, која поради различни причини не може да се полни во шишиња и понатаму да се продава во маркетите (посебно поради поголемото производство) има многу добри карактеристики и е одлична храна при припремата на различните компоненти во сточната храна.
Суровото масло, богато со есенцијални масни кеселини, добиено без употреба на хемикалии и сложени технолошки процеси е значајна енергетска храна, и широко се користи во сточарството како хранлива материја која се додава во смеските припремени за крави, свињи, кокошки, јагниња и коњи и е значаен извор на хранливи вредности и енергија за животните.
Маслото се пакува во канистри од 200л и 1000л и се доставува до самите корисници.