Our Recipes
___________________________________________________________
Рецепти за пекарски производи
СОЛЕНКИ со безглутенско брашно
Најдобро приготвено со
Состојки:
- 800 гр. безглутенско брашно – ФИЛА
- 250 мл. млеко
- 1 маргарин
- 180 гр. Ладно цедено сончогледово масло – ФИЛА
- 2 кафени лажици сол
- 2 јајца
- 1 кафена лажица шеќер
- 1 свеж квасец (40 гр.)
Начин на подготовка:
Во топло млеко се разматуваат квасецот, шеќер и малку од безглутенското брашно.
Во сад се става брашното и во него се додаваат стасаниот квасец, зејтин, сол, две жолчки и омекнат маргарин.Се замесува меко тесто и по желба при месењето се додава сусам, ким и оригано.
Од тестото се обликуваат стапчиња од околу 10 см. -1,5см широчина и се премачкуваат со белка.Се печат на 200 ºС до вцрвенување.