Our Recipes

___________________________________________________________

Постојаната цревна неподносливост на глутен (односно неговиот составен дел глиадин- материја која се наоѓа во зрната од житариците: пченица, овес, рж доведува до заболување – Цекалија) ги тера на луѓето да се одлучат за поинаков начин на исхрана. Поради ова неподнесување на житарици кај овие деца и возрасни се препорачува безглутенска исхрана, т.е. користење на безглутенско брашно. Лекувањето се состои во диета без глутен, најчесто доживотна, иако кај адолесценти и возрасни подоцна може да се толерира внес на житарици.

Во продолжение следат упатства и рецепти за користење на безглутенското брашно – ФИЛА.