omega-len

Масло од лен 4000-2000 год п.н.е е периодот кога се смета дека започнало одгледувањето на ленот во Медитеранските земји и некои делови од Блискиот Исток. Уште на почетокот вредноста на ова семе била многу голема и главно се користело во кулинарството, а поради своите нутритивни вредности, здраствени и кулинарски придобивки во осмиот век кралот Карло Велики донел закон со кој ги обврзува своите поданици да го користат ова семе.
Маслото од лен има светло жолта боја кое се добива од семето на растението лен. Тоа е ладно цедено масло без хемиски компоненти, добиено по постапката на ладно пресување на семето. Сите нутритивни и здраствени придобивки кои ги има семето ги содржи маслото од лен, бидејќи со постапката на ладно пресување, која е на температура не повисока од 40 степени се задржуваат сите хранливи состојќи.
Ленот и маслото од лен во педесетите години на минатиот век биле промовирани како храна и додаток во исхраната со анти-канцерогени својства. Се смета дека го намалуваат нивото на холестерол, го зајакнуваат имунолошкиот систем и служат како превенција за канцер.

NUTRITION INFORMATION
SERVINGS PER PACK: 33 \ SERVING SIZE 15ml
AVERAGE QUANTITY ЕДНА ЛАЖИЦА (13,6г)
Енергетска вредност 37кЈ/122Kcal
Вкупно масти 13,6г
Од кои:
мононезаситени 2,8г/21%
полинезаситени 9,24г/68%
заситени
други масни кисел. <1% 1,56г/11%
Јаглехидрати
Протеини
Витамин Е 7,9мг