Хранлива вредност

________________________

Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семките на поедини видови на растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликувааат со мирисот и вкусот на самото семе. Тоа се нерафинирани и термички нетретирани масла, кои обилуваат со есенцијални масни киселини, витамини растворливи во масло, лецитини, фитостероли и минерали корисни за здравјето на луѓето. Сметаме дека нашите производи ќе им помогнат на потрошувачите да се вратат кон природниот и здрав начин на исхрана. Преработката на семињата се врши со примена на технологија на ладно цедење на семињата, што значи дека маслото механички се цеди на ниска температура (не повисока од 45°C), без употреба на топлина или хемиски растворувачи. По одделувањето на маслото од цврстите делови на семето, тоа физички се прочистува од примесите со помош на различни филтери и техники, по што се врши негово пакување во стаклени и пластични шишиња како готов производ.

Тиква

Плодот и семките од тиква имаат лековити својства. Тиква семе содржи висок процент на масло (до 50%), во која доминираат на есенцијални масни киселини, кои човечкиот организам не може да произведе само по себе. Исто така, семки од тиква се богати со витамин А, Б1, Б2, Ц, Д, Е и К, и минерали, особено фосфор и цинк.

Тиква семе масло се користи со векови во Источна Европа, Индија и Америка. Се добива од семето на посебна сорта на нафта тиква, Curcubita Пепо. Нејзините темно зелени семки немаат карактеристични мембрани, како и на други видови на тиква. Темно зелена обвивка на семето содржи смолести heterosides peporosin, која е единствената зеленчук antihelmintic средство (против цревни паразити).