Хранлива вредност

________________________

Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семките на поедини видови на растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликувааат со мирисот и вкусот на самото семе. Тоа се нерафинирани и термички нетретирани масла, кои обилуваат со есенцијални масни киселини, витамини растворливи во масло, лецитини, фитостероли и минерали корисни за здравјето на луѓето. Сметаме дека нашите производи ќе им помогнат на потрошувачите да се вратат кон природниот и здрав начин на исхрана. Преработката на семињата се врши со примена на технологија на ладно цедење на семињата, што значи дека маслото механички се цеди на ниска температура (не повисока од 45°C), без употреба на топлина или хемиски растворувачи. По одделувањето на маслото од цврстите делови на семето, тоа физички се прочистува од примесите со помош на различни филтери и техники, по што се врши негово пакување во стаклени и пластични шишиња како готов производ.

Сусам

На сусам содржат вредни антиоксиданси како што се sesamol и sesamin, како и други зајакнувачи на имунолошкиот систем, стероли, кои се пренесени во неизменета состојба од семето во маслото преку постапката на ладно пресување. Тие исто така содржат значителни количини на витамин Е, важен антиоксиданс.

Маслото од сусам е стабилна и не ја расипам лесно. Маслото од сусам, како и семето, се користи во ориенталната кујна за подготовка алва. Во Турција за прв пат, сусам паста е произведен, наречен таан, добиени со кршење на семе од сусам. На сусам се богати со магнезиум, цинк, калциум и железо. Во земјите каде што беше одгледуван во антички времиња, тоа се смета за лековита храна, која може да го забави процесот на стареење.