Хранлива вредност

________________________

Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семките на поедини видови на растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликувааат со мирисот и вкусот на самото семе. Тоа се нерафинирани и термички нетретирани масла, кои обилуваат со есенцијални масни киселини, витамини растворливи во масло, лецитини, фитостероли и минерали корисни за здравјето на луѓето. Сметаме дека нашите производи ќе им помогнат на потрошувачите да се вратат кон природниот и здрав начин на исхрана. Преработката на семињата се врши со примена на технологија на ладно цедење на семињата, што значи дека маслото механички се цеди на ниска температура (не повисока од 45°C), без употреба на топлина или хемиски растворувачи. По одделувањето на маслото од цврстите делови на семето, тоа физички се прочистува од примесите со помош на различни филтери и техники, по што се врши негово пакување во стаклени и пластични шишиња како готов производ.

Сончоглед

Сончоглед, кој потекнува од Северна Америка, се користи во текот на историјата за зголемување на енергијата и како лек. На американските Индијанци го користи, меѓу другото, и како диуретик, во случај на запек и за подобрување на видот. Од неодамна, сончогледово семе се препорачува за луѓе кои имаат висок крвен притисок или кардиоваскуларни проблеми, а понекогаш и помага во намалување на алергиски реакции.

Семе од сончоглед содржи високо количество на витамин Е (50 мг / 100 г), што е добар антиоксиданс и е многу важно, бидејќи на полинезаситени масни киселини во неа. Тоа е добар извор на различни минерали: Ca, P, Mg, Na, K и Fe, како и витамини, особено Б-комплекс и витамин А.