Хранлива вредност

________________________

Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семките на поедини видови на растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликувааат со мирисот и вкусот на самото семе. Тоа се нерафинирани и термички нетретирани масла, кои обилуваат со есенцијални масни киселини, витамини растворливи во масло, лецитини, фитостероли и минерали корисни за здравјето на луѓето. Сметаме дека нашите производи ќе им помогнат на потрошувачите да се вратат кон природниот и здрав начин на исхрана. Преработката на семињата се врши со примена на технологија на ладно цедење на семињата, што значи дека маслото механички се цеди на ниска температура (не повисока од 45°C), без употреба на топлина или хемиски растворувачи. По одделувањето на маслото од цврстите делови на семето, тоа физички се прочистува од примесите со помош на различни филтери и техники, по што се врши негово пакување во стаклени и пластични шишиња како готов производ.

Маслинки

Првиот маслинки се насадени пред повеќе од 6.000 години и од тогаш се високо ценети во исхраната, медицината и козметиката. Поради својата корисни својства, маслиновото масло се нарекува и "Медитеранска злато".
Маслиново се споменува во Библијата како симбол на мирот и добри намери, но и на живот и надеж. Старите народи го сметаат за симбол на мудроста.

Високиот квалитет маслиново масло е со благо-горчлив вкус, зеленкаста боја и мириса на овошје. Тешката миризба на маслиновото масло е знак на слаб квалитет и застарени нафта. Најздравите и најдобро е екстра девственото маслиново масло, која се добива во текот на првата ладно пресување на целата маслинки и има помалку од 1% слободни масни киселини.

За нутриционистите, екстра девственото маслиново масло е драгоцена храна, богата со хлорофил, каротин (кој спречува маслото од расипување или оксидирачки), лецитин (природен антиоксиданс стимулира метаболизмот на масти, шеќери и протеини), полифеноли (антиоксиданси) и од суштинско значење витамини D, E и K