Видови масло

________________________

Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семки на различни видови растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликуваат со мирисот и вкусот на самото семе од кое се произведени. Тоа се нерафинирани, хемиски и термички нетретирани масла, кои обликуваат со незаситени есенцијални масни киселини, витамин Е, провитамини, лецитини, фитостероли, минерали и други состојки исклучително корисни за здравјето на луѓето.

МАСЛО ОД СУСАМ

Масло од сусам за прв пат е употребено во Месопотамија 2500 години пред нова ера и се употребува како масло за готвење во Јужна Индија и Источна Азија. Во традиционалната медицина се користи за снижување на крвниот притисок и регулација на натриумот во човечкиот организам. Индиските истражувања на пациенти со висок крвен притисок покажале значително наламување на крвниот притисок и тежината по 45 дена конзумерање на ладно цедено сусамово масло. Исто така, сусамовото масло се користи и за регулација на нивото на шеќер во крвта кај тешки облици на дијабетис и за намалување на воспаленија на кожата и зглобовите. Во составот на сусамовото масло влегуваат:

Потекло и историја

When we talk about the history of sesame oil, we should look back to that of the sesame. Sesame was originally called benne by Chinese people. Through some biological studies in China, people found the seeds of ancient buried in Zhejiang, China about 5000 years ago. So it may be originated from this Asian country. Some ancient Chinese books also recorded the existence of sesame oil. But some archaeological studies in the Middle East have revealed that sesame oil was produced as early as more than 3000 years ago in India and Persia. However, some people hold the view that it was first from the Africa, and later it was introduced to India and China. The production of sesame oil has a long and glamorous history as well. Sesame oil was at first used as a kind of household fuel. Now the oil is produced in factories and its production becomes more and more efficient.

Исхрана и предности за здравјето

  • Калциум, железо, манган, цинк, магнезиум, селен и бакар се особено концентриран во масло од сусам. Тие имаат витална улога во коскената минерализација, црвена крвна клетка производство, ензимски синтеза, производство на хормони, како и регулирање на срцевите и скелетните мускули активности.
  • Многу добар извор на Б-комплекс витамини, како што се ниацин, фолна киселина, тиамин (витамин Б1), пиридоксин (витамин Б6) и рибофлавин.
  • Ниацин е уште еден Б-комплекс витамини се најде во изобилство во сусам. Тоа им помага да го намали нивото на LDL-холестеролот во крвта.
  • Вреден извор на протеини во исхраната со парична казна квалитет аминокиселини, кои се од суштинско значење за раст, особено кај децата.
  • Содржи неколку забележителни здравствена корист хранливи материи, минерали, антиоксиданси и витамини кои се од суштинско значење за здравјето.
  • Особено богата со моно-незаситени масни киселини олеинска киселина, која помага да се намали ЛДЛ или "лошиот холестерол" и го зголемува ХДЛ или "добар холестерол" во крвта.

Употреба:

  • Го намалува крвниот притисок
  • Промовира огништето здравје
  • Помага во спречување на рак
  • Помага во спречување на дијабетес
  • Го намалува ПМС симптомите
  • Намалување на холестеролот
  • Во козметичките производи
  • Како коса уред