Видови масло

________________________

Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семки на различни видови растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликуваат со мирисот и вкусот на самото семе од кое се произведени. Тоа се нерафинирани, хемиски и термички нетретирани масла, кои обликуваат со незаситени есенцијални масни киселини, витамин Е, провитамини, лецитини, фитостероли, минерали и други состојки исклучително корисни за здравјето на луѓето.

СОНЧОГЛЕДОВО МАСЛО

Масло од сончогледово семе (Helianthus annuus) е незаменливо во прехрамбената и козметичката индустрија. Сончогледовото масло за прв пат индустриски е произведено 1835 год. во Русија. Нерафинирано сончогледово масло има светло-жолта боја и типичен мирис на сончогледово семе. Температурата на чадење (температура на пржење при која маслото се распаѓа на глицерол и слободни масни киселини, а глицеролот се разложува понатаму на канцерогената состојка акролеин во форма на чад) изнесува 232 °C за рафинирано и 107 °C за нерафинирано сончогледово масло. Специфична тежина на оваа масло изнесува 918.8 kg/m3 и индекс на рефракција од 1.4646 на 25 °C. Сончогледовото масло содржи висок процент на линолеинска киселина. Високо квалитетно ладно цедено сончогледово масло има низок процент на заситени масни киселини и при пржење формира низок процент на trans- масни киселини поради што е посебно препорачливо како превентива од кардиоваскуларни заболувања. Исто така, маслто е богат извор на Витамин Е (над 40 mg/L) како и Витамин К (над 5.4 mg/L) поради што е незаменлива состојка во прозводството на козметички производи кои го забавуваат процесот на стареењето на кожата.

Потекло и историја

Сончогледот се смета роден на САД.

Исхрана и предности за здравјето

  • Сончогледово семе масло содржи витамин Е, кој им помага во неутрализирањето предизвикуваат рак на слободните радикали, исто така го спречува ревматоиден артритис, астма и рак на дебелото црево. Делува како крем кој му помага на телото клетки да се задржи водата во нив. Ова својство го прави сончогледово масло корисно во разни козметички производи, како и.
  • Сончогледово масло, поради своите високи нивоа на олеинска киселина и низок заситени масти, се смета и се препорачува за кардиоваскуларни предности.
  • Таа е богата со одредени фитохемикалии како холин и фенолни киселини, кои се корисни срце. Таму се полинезаситени и мононезаситени масти присутни во сончогледово масло, заедно со витамини, што го прави еден од најздравите масло да се консумираат.
  • Таа, исто така помага во одржување на свежа храна и здраво за еден подолг временски период. Маслото има висок чад точка, што значи дека може да се користи на многу висока температура.

Употреба:

  • За готвење (салати, десерти, вкус супи, чорби, скари, месо ...)
  • Како состојка за козметички производи како лосион, полирање за нокти, коса шампони и балсами;
  • Помага да се подобри состојбата на кожата по изгореници
  • Ви помага да се релаксираат уморни, подуени очи
  • Прави кожата сјај и помага да се задржи таа младешка
  • Како лек против кардиоваскуларни проблеми, како што се хипертензија