Видови масло

________________________

Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семки на различни видови растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликуваат со мирисот и вкусот на самото семе од кое се произведени. Тоа се нерафинирани, хемиски и термички нетретирани масла, кои обликуваат со незаситени есенцијални масни киселини, витамин Е, провитамини, лецитини, фитостероли, минерали и други состојки исклучително корисни за здравјето на луѓето.

МАСЛО ОД ТИКВА

Маслото од семки од тиква е кулнарски специјалитет предложен од источна Австрија. Маслото има темно зелена боја и пикантен вкус. Неговиот состав варира од типот на тиквата како и начинот на екстракција. Најчесто се користи како додаток во салати и десерти. Маслото од семки од тиква е богато со Витамин A, E, C и К како и Цинк. Тоа е особено погодно како превентива од артериосклероза и висок холестерол во крвта додека во традиционалната германска медицина е познато неговото антибактерицидно дејство на цревни заболувања, стомачни инфекции, заболување на простатата како и правилно функционирање на бубрезите.

Потекло и историја

Се верува дека тиквите потекнуваат од Централна Америка. Семе од сродни растенија на неа се пронајдени и во Мексико, кои датираат од 7000 години до 5500 п.н.е. Индијанците користеле тикви како главен производ во нивната исхрана со векови. Тие ги користеле семкиате од тиква и во медицината. Раните доселеници јаделе тиква како главен оброк во нивната исхрана. Колонијалистите (мигрантите) полнене шупливи тикви со млеко, мед и зачини, а потоа ја печеле во жешка пепел. Ова се смета како потекло на пита од тиква. По откривањето на здравствените придобивки на тиквите, започнува ерата на производство на масло од семе од тиква.

Исхрана и предности за здравјето

  • Тоа содржи есенцијални масни киселини (омега-6 и омега-9), која работи на нормализирање на нивото на холестеролот во крвта во телото, намалување на крвниот притисок и да се спречи појавата на хипертензија;
  • Таа содржи витамини растворливи во масти (витамин Е и К), која работи за да се изгради отпорноста на организмот од слободните радикали и проблеми со крварење.
  • Тиква семе на нафта е многу добар извор на анти-оксидант витамин Д; Тоа го спречува ткиво клетки од слободните радикали со посредство оксидант повреда.
  • Тиква кернели се исто така одличен извор на Б-комплекс група на витамини како тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенска киселина, витамин Б-6 (пиридоксин) и фолати. Овие витамини работат како ко-фактори за различни ензими за време на мобилните супстрат метаболизам во човечкото тело.
  • Покрај тоа, таа содржи многу добри нивоа на есенцијални минерали како бакар, манган, калиум, калциум, железо, магнезиум, цинк и селен.

Употреба:

  • За готвење (салати, десерти, вкус супи, чорби, скари, месо ...)
  • Како алтернативен третман за цистит;
  • Како активна состојка за додатоци кои може да се подобри функцијата на бубрезите;
  • Помага против опаѓање на косата
  • Спречи остеопороза
  • За нега на кожата