Видови масло

________________________

Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семки на различни видови растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликуваат со мирисот и вкусот на самото семе од кое се произведени. Тоа се нерафинирани, хемиски и термички нетретирани масла, кои обликуваат со незаситени есенцијални масни киселини, витамин Е, провитамини, лецитини, фитостероли, минерали и други состојки исклучително корисни за здравјето на луѓето.

МАСЛО ОД СЕМКИ ОД КАЈСИЈА

Маслото од семки од кајсија е масло за јадење со висока биолошка вредност, особено добиено преку процес на ладно цедење. Така семките од кајсија, ја имаат зачувано својата нутритивна (хранлива) вредност, своите природни својства и биолошките важни состојки. Со користење на маслото, во организмот се внесуваат незаситени масни киселини кои доведуваат до неутрализирање на дејството на естрогенот (отровна материја).

Потекло и историја

Кајсиите се родени во Ерменија, иако се верува дека може да потекнуваат од Кина. семки на кајсија има висок процент на масло и тоа е сосема можно дека семето се користи за да вадат нафта од античките времиња. Кајсија кернелот масло се споменува во традиционалната кинеска медицина, како масло корисно за лекување на тумори и чиреви. Така, поради своите здравствени придобивки, употребата на ова масло се шири далеку и широко со текот на времето, да стане еден од најздравите масла на 21-от век. Првичното потекло на кајсиите се од Ерменија, иако се верува дека истите потекнуваат од Кина. Семките од кајсија имаат висок процент на масленост и затоа се користат за дбивање на масло уште од античко време. Маслото од кајсии се спомнуваат во традиционалната кинеска медицина, како еден клучен фактор во борба против чир и туморот.Поради своите здравствени придобивки, употребата на ова масло се користи низ цел свет прераснувајќи во еден од најздравите масла на 21-от век.
Исхрана и предности за здравјето
• Ова масло се користи против појава на симптоми на астмата и за превенција од тумори. Маслото од кајсија има анти-инфламаторен ефект и може да се користи за лекување на сериозни проблеми со кожата како што се егзема, дерматитис и акни.
• Масло од кајсија се користат за превенција од рак, тоа е едно од најдобрите масла за кожа, богато со природни витамини, Витамин Б17, го спречува губење на коса, алтернативно користи против ракот. Покрај тоа, ова масло може да се користи за потхранување на сува кожа, ги зајакнува фоликулите на косата и го спречува нејзиното опаѓање. Ова масло често се додава како состојка во разни производи за нега на косата.Маслото од кајсија е богато со природни витамини (особено Витамините А и Е, кои се од суштинско значење за нашата кожа), линолната и други есенцијални масни киселини, минерали и многу хранливи материи. Ова масло се препорачува за две причини: првенствено, совршено се апсорбира од страна на кожата и не остава остатоци или чувство на маснотија.
• Покрај тоа, не предизвикува алергиски реакции дури и на најчувствителната кожа и може да се користи за бебешките производи. Современото истражување сугерира на употреба на маслото како извор на Витамин Б17, кој и понатаму се споменува како масло за првенирање на појава на различни типови на тумори.
•Ова масло не се препорачува за мали деца и бебиња.
• Бремените жени и доилки пред да го употребуваат треба да се консултираат со доктор.