Видови масло

________________________

Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семки на различни видови растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликуваат со мирисот и вкусот на самото семе од кое се произведени. Тоа се нерафинирани, хемиски и термички нетретирани масла, кои обликуваат со незаситени есенцијални масни киселини, витамин Е, провитамини, лецитини, фитостероли, минерали и други состојки исклучително корисни за здравјето на луѓето.

МАСЛО ОД ОРЕВ

Маслото од ореви за прв пат е произведено во тропските предели на Американскиот континент и денес е незаменлива состојка во Американската кујна. Маслото од ореви, поради висока концентрација на заситени масни киселини е во полуцврста агрегатна состојба (паста) на собна термпература и се вика уште и путер од ореви. Иако е особено калоричен, путерот од ореви има позитивно влијание врз здравјето на луѓето. Во составот на масло од ореви влегуваат заситени и незаситени есенцијални масни киселини како и ресвератрол. Ресвератрол е полифенол (стилбен) од групата на нефлавоноиди кој е одговорен за т.н. “Француски прадокс”. Под овој назив се подразбира значително ниска стапка на заболеност од кардиоваскуларни заболувања, артериосклероза и канцер кај Французите кои конзумираат изразито масна храна. Ресвератролот е одговорен за оваа појава бидејќи тој има изразито антиоксидантни и антиканцерогени својства. Доминантен е во лушпата од црвеното грозје, црвеното вино и во лушпата од ореви. Освен ресвератрол, путерот од ореви содржи и значителна концентрација на диететски влакна, Витамин Е, Б Витамини, фолна и пара-кумаринска киселина.

Потекло и историја

The Spanish and Portuguese explorers who found walnuts growing in the New World brought them on their voyages to Africa. They flourished in many African countries and were incorporated into local traditional food cultures. Since they were revered as a sacred food, they were placed aboard African boats traveling to North America during the beginning of the slave trade, which is how they were first introduced into this region. In the 19th century, walnuts experienced a great gain in popularity in the U.S. thanks to the efforts of two specific people. After discovering the benefits of walnuts, the era of producing and using the walnut oil has started.

Исхрана и предности за здравјето

  • Нејзината висока калорична вредност е затоа што на масни киселини. Сепак, маслото е особено богат со моно-незаситени масни киселини како олеинска киселина која помага да се намали ЛДЛ или "лошиот холестерол" и го зголемува HDL или "добар холестерол" во крвта.
  • Walnut oil contains resveratrol, a polyphenol antioxidant, which has been found to have protective function against cancers, heart disease, degenerative nerve disease, Alzheimer’s disease, and viral/fungal infections.
  • Walnut oil contains valuable amounts of anti-oxidant vitamin E, which is a powerful lipid soluble antioxidant, required for maintaining the integrity of cell membrane of mucus membranes and skin by protecting it from harmful oxygen-free radicals.
  • Walnut oil is high in phytosterols. Eating foods that contain phytosterols helps to promote healthy cholesterol levels and protect against heart disease.
  • Содржи омега-3 и омега-6 масни киселини.

Употреба:

  • кулинарски употреба (пржење, печење, sauting, Леќата, калење).
  • ја подобрува функцијата на дигестивниот систем
  • во ароматерапијата, поради својата мала налудничав арома.
  • биодизел гориво
  • за козметичките производи