Видови масло

________________________

Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семки на различни видови растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликуваат со мирисот и вкусот на самото семе од кое се произведени. Тоа се нерафинирани, хемиски и термички нетретирани масла, кои обликуваат со незаситени есенцијални масни киселини, витамин Е, провитамини, лецитини, фитостероли, минерали и други состојки исклучително корисни за здравјето на луѓето.

МАСЛО ОД ЛЕШНИК

Лешниците се со сладок вкус и се неверојатно здрави. Ботанички, јаткастите плодови се овошје од фамилијата Betulaceae. Семејството Betulacae, или Birches, беа доминантни на крајот на ледената доба и костенливите дрвја имаат способност за адаптација и преживување во ладна клима. Тие бараат соодветна зимска клима и период на затоплување за да се иницира цветањето кое се јавува додека дрвото е безлисно во зима. Дрвјата носат машки и женски цвеќиња, но цвеќиња на истото дрво и на истата сорта не се компатибилни (т.е. неспособни за самостојно опрашување). Костенливото дрво го започнува производството на овошје три години откако ќе се насади. Како и многу други, лешниците се богати со незаситени масти и тие се добар извор на протеини, растителни влакна и разни витамини и минерали. Овие јаткасти плодови содржат богатство на масло, 88 проценти незаситени масни киселини. Со пресирање се добива масло со ароматичен и сладок вкус. Иако тоа не може да се употребува при високи температури сепак е фаворизирано од страна на многу гурмани низ целиот свет, но е и релативно скапо. По пресување, маслото е светло обоено и парфимирано, со одлична арома. Маслото од лешник содржи олеинска киселина (66-85%), малку линолова киселина (до 25%), малку палмитинска киселина (4-9%), и малку стеаринска киселина (1-4%). Има многу фитостероли-1,2-1,4 гр/кг на нафтата - и Витамин Е (помеѓу 382-472 на 100 гр на масло) во форма на алфа токоферол (околу 88%). Всушност, маслото од лешник по содржина на витаминот Е е второ, после сончогледовото масло.

Потекло и историја

Лешникот е мало листопадно дрво, кое потекнува од Јужна Европа и Турција (над 70% од лешници се одгледуваат тука, што претставува најголем трговски производител на лешници во светот). Денес се одгледуваат во многу региони во светот, од кои многу големо значење има САД.

Исхрана и предности за здравјето

  • Ореово масло е богат извор на омега-3 масни киселини, кои може да помогне во намалување на ризикот од срцеви заболувања, и да помогне да се намали лошиот холестерол и намалување на воспалението.
  • Тоа содржи голема количина на мононезаситени масла како Омега-9, кој им помага да се подобри циркулацијата на крвта.
  • Тоа содржи високо ниво на антиоксиданси кои помагаат да се бори против слободните радикали кои можат да предизвикаат оштетување на клетките и стареењето.
  • Тоа е особено густа во антиоксиданс ellagic киселина, која помага во контролирањето на репликација на малигните тумори и има анти-бактериски, анти-воспалителни, антивирусно и антисептички својства.
  • Ореово масло се покажа за да се намали вкупниот холестерол, ЛДЛ (лош холестерол) и односот на ЛДЛ на ХДЛ (добар холестерол).
  • Ореово масло обезбеди големите ниво на витамини Б-1, Б-2, и B-3, во комбинација со витамин Е и ниацин. Одредени фитокомпоненти и масни киселини во ореово масло може да придонесе подобрување на текстурата и квалитетот на кожата.
  • Редовен масло орев намали потрошувачката на триглицеридите 19-33% во 45-дневен студија.

Употреба:

  • За готвење (салати, десерти, вкус супи, чорби, скари, месо ...)
  • Ароматерапија употреба
  • Медицински намени
  • Растворувач за бои
  • Го одржува нивото на хормоните
  • Анти-стареењето
  • Бори против брчките
  • Балсам за коса