Видови масло
________________________
Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семки на различни видови растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликуваат со мирисот и вкусот на самото семе од кое се произведени. Тоа се нерафинирани, хемиски и термички нетретирани масла, кои обликуваат со незаситени есенцијални масни киселини, витамин Е, провитамини, лецитини, фитостероли, минерали и други состојки исклучително корисни за здравјето на луѓето.

МАСЛО ОД ЛЕНЕНО СЕМЕ
Ленено семе и масло биле промовирани од 1950 како храна и додаток на исхраната со анти-канцер својства. Маслото од ленено семе(Linum usitatissimum) се користи во традиционалната медицина како лаксативно сретство како и во превенција од кардиовскуларните заболувања и канцер. Нерафинирано ленено масло има светло-жолта боја и е особено богато со лигнини, фитоестрогени и други антиканцерогени состојки. Поради висока концетранција на незаситени масни киселини, лененото масло е подложно на полимеризација поради што најчесто се меша со други растителни масла и се произведува во темни шишиња заштитени од светлина. Ладно цеденото ленено масло содржи и висока концентрација на лигнини 750-800 пати повеќе отколку другите растенија поради што се препорачува особено за регулација на хормони. Исто така, лененото масло е богато со растителни влакна, Б Витамини, Магнеизум и Цинк.
Потекло и историја
богат извор на минерали како манган, калиум, калциум, железо, магнезиум, цинк и селен
Исхрана и предности за здравјето
- богат извор на минерали како манган, калиум, калциум, железо, магнезиум, цинк и селен
- содржи Б-комплекс групи на витамини, како што се рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенска киселина, витамин Б-6 и фолати.
- богати со мононезаситени масни киселини како олеинска киселина. Исто така е еден од најдобрите растителни извори на омега-3 масни киселини, како што линолова киселина, алфа-линоленска киселина (АЛА) и арахидонската киселина. Редовно внесување на мали делови од ленено семе во исхраната помага да се намали вкупниот, како и ЛДЛ или "лошиот холестерол" и го зголемува HDL или "добар холестерол" нивоа во крвта.
- содржи лигнани, класа на фитоестрогени се смета дека имаат антиоксиданс и спречување на рак својства.
- одличен извор на витамин Е, моќен липидите растворливи во антиоксиданс, потребни за одржување на интегритетот на клеточната мембрана на слуз мембрана и кожа преку заштита од штетните кислород слободните радикали.
Употреба:
- кулинарски употреба
- зголемува производството на телото со енергија и, исто така, ја зголемува издржливоста.
- Тоа помага во спречување на атеросклероза.
- Тоа го олеснува губење на тежината кај луѓето страдаат од дебелина.
- Ја подобрува вашето расположение
- Го зајакнува прст и пети ноктите.
- Тоа третира некои случаи на депресија.
- Тоа ви помага во лекување на мултиплекс склероза.
- Тоа ја подобрува апсорпцијата на калциум.