Видови масло

________________________

Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семки на различни видови растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликуваат со мирисот и вкусот на самото семе од кое се произведени. Тоа се нерафинирани, хемиски и термички нетретирани масла, кои обликуваат со незаситени есенцијални масни киселини, витамин Е, провитамини, лецитини, фитостероли, минерали и други состојки исклучително корисни за здравјето на луѓето.

МАСЛО ОД КИКИРИКИ

Маслото од кикирики за прв пат е произведено во тропските предели на Американскиот континент и денес е незаменлива состојка во Американската кујна. Маслото од кикирики, поради висока концентрација на заситени масни киселини е во полуцврста агрегатна состојба (паста) на собна термпература и се вика уште и путер од кикирики. Иако е особено калоричен, путерот од кикиритки има позитивно влијание врз здравјето на луѓето. Во составот на масло од кикирики влегуваат заситени и незаситени есенцијални масни киселини како и ресвератрол. Ресвератрол е полифенол (стилбен) од групата на нефлавоноиди кој е одговорен за т.н. “Француски прадокс”. Под овој назив се подразбира значително ниска стапка на заболеност од кардиоваскуларни заболувања, артериосклероза и канцер кај Французите кои конзумираат изразито масна храна. Ресвератролот е одговорен за оваа појава бидејќи тој има изразито антиоксидантни и антиканцерогени својства. Доминантен е во лушпата од црвеното грозје, црвеното вино и во лушпата од кикирики. Освен ресвератрол, путерот од кикирики содржи и значителна концентрација на диететски влакна, Витамин Е, Б Витамини, фолна и пара-кумаринска киселина.

Потекло и историја

Фила - Масло од кикирики

Исхрана и предности за здравјето

  • Нејзината висока калорична вредност е затоа што на масни киселини. Сепак, маслото е особено богат со моно-незаситени масни киселини како олеинска киселина која помага да се намали ЛДЛ или "лошиот холестерол" и го зголемува HDL или "добар холестерол" во крвта.
  • Масло од кикиритки содржи ресвератрол, на полифенол антиоксиданс, кој беше откриено дека имаат заштитна функција против рак, срцеви заболувања, дегенеративни нервни заболувања, Алцхајмерова болест, и вирусни / габични инфекции.
  • Масло од кикиритки содржи вредни количини на анти-оксидант витамин Е, кој е моќен липидите растворливи во антиоксиданс, потребни за одржување на интегритетот на клеточната мембрана на слуз мембрана и кожа преку заштита од штетните кислород слободните радикали.
  • Масло од кикиритки е висока во фитостероли. Јадење храна што содржи фитостероли помага да се промовира здрава нивото на холестерол и штитат од срцеви заболувања.
  • Содржи омега-3 и омега-6 масни киселини.

Употреба:

  • кулинарски употреба (пржење, печење, sauting, Леќата, калење).
  • ја подобрува функцијата на дигестивниот систем
  • во ароматерапијата, поради својата мала налудничав арома.
  • биодизел гориво
  • за козметичките производи