Горката кајсија потекнува од Западна Азија (Ерменија) или Кина. Ова мало дрво, со темно зелена боја, со сјајни овални листови, бара топлина и го има скоро насекаде низ светот. Кајсиите се користат во нивната основна форма, но исто така се користат и во приготвување на компоти, мармалади, џусови, суво овошје, овошни желеа, бренди, ликери од кајсија и како масло од семки од кајсија. Ладно цеденото масло од горка кајсија е светло- жолто масло со карактеристичен мирис и вкус.
Маслото од горка кајсија е масло за пиење со богати биолошки карактеристики. При процесот на ладно цедење, семката од кајсија ги задржува своите природни состојки и природни карактеристики. Со користење на маслото, човечкото тело прима незаситени масни киселини кои вршат неутрализација на активноста на естроген.
Маслото од горка кајсија е богато со незаситени масни киселини, особено олеинска (60%) и со линолова (25%) киселина која е од суштинско значење, минерали, многу хранливи материи, Витамини А, Ц, К , Е, Б17, кои се пак од витално значење за нашата кожа, особено Витаминот Б17, кој посебно се смета како масло за превентива и спречување на различни видови на тумор.
Ова масло се користи против симптомите на астма. Маслото од кајсија, има корисен анти- инфламаторен ефект и за третман на сериозни проблеми со кожата, како што се егзема, дерматитис и акни.
Покрај тоа, ова масло се користи за потхранување на сувата кожа, ги зајакнува фоликулите на косата и го спречува нејзиното губење. Ова масло често се додава како состојка во различни производи за нега на коса. Тоа совршено се апсорбира во кожата и не предизвикува алергиски реакции дури и на повеќето чувствителни кожи. Ова масло не се препорачува за мали деца и бебиња. Бремените жени се должни да се консултираат со лекар пред да го користат.
Омекнувачките и навлажнувачки својства, се одлични за лицето, рацете и косата. Тоа исто така се користи и како маска на лицето, маска за хидратација на кожата. Поради неговите благодети тоа исто така се користи во терапиите за масажа.
Здравствени придобивки на маслото од горка кајсија се способноста да го третира варењето, метаболизмот, трески, кожни заболувања, рак и анемија. Маслото од кајсија е корисно за лекување затегнати мускули и рани. Исто така, има способност за подобрување на здравјето на срцето, намалување на нивото на холестерол, спречуваат влошување на видот и ќе ви помогне во губење на телесната тежина, третирање на респираторни услови, зајакнување на силата на коските и одржување на електролитниот баланс во организмот.
Карактеристики и намени:
• Кулинарство;
• Масажи;
• Козметика;
• Рак;
• Крвниот притисок;
• Настинка и грип;
• Артритис;
• Здравјето на косата;
• Чистење на кожата;