Видови масло

________________________

Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семки на различни видови растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликуваат со мирисот и вкусот на самото семе од кое се произведени. Тоа се нерафинирани, хемиски и термички нетретирани масла, кои обликуваат со незаситени есенцијални масни киселини, витамин Е, провитамини, лецитини, фитостероли, минерали и други состојки исклучително корисни за здравјето на луѓето.

МАСЛО ОД МАСЛОДАЈНА РЕПКА

Масло од маслодајна репка (Brassica napus L.) се употребува во секојдневната исхрана поради изразито ниска концентрација на заситени масни киселини. Најголем потрошувач на ова масло е Канада поради што и го добило називот “Canola oil” (Canadian oil, low acid). Во минатото, маслото од маслодајна репка било користено како гориво, а за прв пат како прехранбено масло било употребено 1956-1957 година. Поради висока концентрација на хлорофил и специфичен мирис не било прифатливо за секојденевнат исхрана. Исто така, високата концентрација на еруцична киселина предизвикала срцеви заболувања кај експерименталните животни. Дури 1986 год. канадскиот научник Д-р. Baldur Stefansson од универзитетот во Манитоба успеал да култивира маслодајна репка во ниска концентрација на еруцична киселина.

Потекло и историја

Богата со витамин Е - ги штити нашите клетки и е одличен антиоксиданс.

Исхрана и предности за здравјето

  • Богата со витамин Е - ги штити нашите клетки и е одличен антиоксиданс.
  • Висока чад - ова го прави идеален семе од репка масло за длабоко пржење, печење и разни други форми на готвење.
  • Повисоко ниво на омега 3 од други растителни масла - Омега 3 е добро познат за намалување на вкупниот холестерол во крвта. Таа, исто така помага во борбата против воспаление, и игра важна улога во функцијата и развој на вашиот мозок.
  • Тоа содржи омега 6 - помага во намалување на вкупниот холестерол во крвта и одржување на здрава коса, нокти и кожа заедно со поддршка на имунолошкиот систем.
  • Содржи омега 9 - помагала за развој на мозокот кај неродени деца, и се вели дека играат улога во помагање на вашиот имунолошки систем и спречување на ракот.

Употреба:

  • За готвење (салати, десерти, вкус супи, чорби, скари, месо ...)
  • Го спречува ракот
  • Зголемете имуниот систем
  • Ароматерапија
  • Козметички производи