Видови масло

________________________

Ладно цедените масла се еден вид на природно исцеден сок од семки на различни видови растенија, што во себе ги содржат само своите природни хранливи состојки и се одликуваат со мирисот и вкусот на самото семе од кое се произведени. Тоа се нерафинирани, хемиски и термички нетретирани масла, кои обликуваат со незаситени есенцијални масни киселини, витамин Е, провитамини, лецитини, фитостероли, минерали и други состојки исклучително корисни за здравјето на луѓето.

МАСЛИНОВО МАСЛО

Митологија, историски сметки, традициите и обичаите на сите обезбедат доказ дека маслиново масло има посебни својства, кои во текот на вековите биле користени во убавина, здравје и медицински производи. Корисните и често чудесни својства на маслиновото но, главно, од својата нафта помогнаа да се здобијат со малку метафизички карактер и линк до обреди и верски workship.

Без сомневање дека главни потреба маслиново масло и се сретна и продолжува да ги исполнува, дека на исхрана со позитивни ефекти врз здрави физички развој, е причина што тој стана познат како свето, и зошто тоа е нераскинливо врзан за популарни традиции, обичаи и фолклорот.

Квалитетот на маслиновото масло зависи од следниве карактеристики: киселост, оксидација, боја, арома и вкус. Киселоста го изразува процентот на масни киселини во маслото. Степенот на киселост се определува преку различни фактори, како што се времето кога се собираат маслинките, времето што тие го оставаат во вреќи, методот на истиснување на маслото... Оксидацијата зависи од начинот на складирање на маслото, кога таа е висока, се осеќа тој пилен вкус на самото масло. Аромата и вкусот на маслото главно завис од областа на која растат, временските услови, разновидноста на дрвото, се мисли на сортата на маслинки и времето на берба. Конечно, Бојата на маслото кое варира од зелено во злато и кафеава, главно зависи од времето на бербата, но и од други фактори, како што е процесот на екстракција. Постојат повеќе сорти на маслиново масло: екстра девствено маслиново масло, само маслиново масло, рафинирано маслиново масло и помас маслиново масло. Внимавајте што купувате, бидејќи како што се разликуваат во квалитетот, така се разликуваат и во цената!

Потекло и историја

Маслинките најпрво биле забележани во Мала Азија, а потоа и во од Иран, Сирија и Палестина се до остатокот од медитеранот од пред 6.000 години. Тие се меѓу најстарите познати култивирани дрвја во светот - се одгледувале пред да се измисли пишаниот јазик. Тие се одгледувале на Крит од 3000 п.н.е. и се претпоставува дека се извор на богатството на кралството Миној. Феничаните ги ширеле маслиновите дрвја на бреговите на Африка и Јужна Европа. Маслинки се пронајдени и во египетските гробови од 2.000 години п.н.е. Маслинската култура била распространета кај раните Грци, а потоа на и кај Римјаните. Како што Романците го проширија својот домен, тие ја донесоа маслината со нив.

Пред 1.400 години пророкот на исламот, Мухамед, ги советувал своите следбеници да се применуваат маслиново масло на нивните тела, и се користи масло на главата. Употребата на нафтата се најде во многу религии и култури. Тоа се користи во текот на посебни церемонии, како и општата здравствена мерка. За време на крштевањето во христијанската црква, елеј, кој е често маслиново масло, може да се користи за anointment. Во изминатите неколку стотици години маслиново се шири во Северна и Јужна Америка, Јапонија, Нов Зеланд и Австралија.

Исхрана и предности за здравјето

 • Маслиновото масло е најдобро масло за јадење во однос на palatability, стабилност, липидите профил и безбедносни профили.
 • Таа е богата со енергија; 100 г масло дава 884 калории. Сепак, неговата висока стапка на моно-незаситени масни киселини на заситени масни киселини ја прави здрава масло за консумирање.
 • еден од најздравите масло за јадење, бидејќи тоа содржи помалку заситени масти, како и составува омега-6 и омега-3 масни киселини.
 • Маслиновото масло е богато со витамин Е, моќен липидите растворливи во антиоксиданс, потребни за одржување на интегритетот на клеточната мембрана на слуз мембрана и кожа преку заштита од штетните кислород слободните радикали.
 • екстра-девственото масло е исто така многу добар извор на витамин К; дека има потенцијална улога во зголемувањето на коскената маса преку промоција osteotrophic активност во коските. Таа, исто така има воспоставено улога кај пациенти Алцхајмеровата болест со ограничување на невронот штета во мозокот.
 • екстра девственото, содржи tyrosol фенолни соединенија, како што oleuropein и oleocanthal. Овие соединенија се одговорни за својот горчлив и лут вкус. Oleocanthal, oleurpein, и неговите деривати hydroxytyrosol се најмоќните антиоксиданти природата. Заедно со витамин Е и каротеноиди, тие играат витална улога се борат против ракот, воспаление, коронарна артериска болест, дегенеративни нервни болести, дијабетес, итн ....

Употреба:

 • како коса уред
 • ве натера да артериите поеластична
 • намалување на нивото на лош холестерол
 • ве направи помалку гладни
 • се излечи или да се намали акни
 • заштита на вашиот црвени крвни зрнца и срцето
 • лекување на изгореници
 • помогне во борбата против ракот на дојката
 • подобрување на вашата меморија
 • задржи вашите усни мека и еластична
 • да ви помогне да останат поздрави во староста
 • спречување на средна возраст се шири
 • чиста чувствителна кожа
 • природен витамин додаток
 • како масажа масло
 • намалат вашиот крвен притисок
 • се минимизира целулитот
 • отстрани шминка
 • спречи губење на косата и оштетување
 • полски мебел од дрво