Потеклото на маслиновото масло е уште од антички времиња, кое тогаш било наречено ‘течно злато’. Исто така, маслиновото дрво е споменувано и во Библијата. Гледајќи историски, одледувањето на маслинките започнува пред околу 6000 години.
Во денешно време, помас маслиновото масло се користи како главно масло за готвење, има светла боја и неутрален вкус. Богато е со олеинска киселина и има висока температура на горење, што придонесува за неговата употреба за пржење. Поради природниот и неутрален вкус исто така може да се користи како дресинг за салати.
Ова масло е едно од поздравите ладно цедени масла. Поради добрите здраствени карактеристики, погодно е да се користи за кожата и косата, како и за намалување на крвниот притисок. Може да се користи за отстранување на шминка, за ублажување на изгореници од сонце како и за производство на сапуни и друга природна козметика.
НУТРИТИВНИ ПОДАТОЦИ ДОЗИ ВО ПАКУВАЊЕ: 33 ГОЛЕМИНА НА ПОРЦИЈА: 15мл |
Просечното количество | ЕДНА ЛАЖИЦА (13,6г) |
---|---|
Енергетска вредност | 0кЈ/0Kcal |
Вкупно масти | 0г |
Од кои: | |
мононезаситени | 0г/0% |
полинезаситени | 0г/0% |
заситени | 0г/0% |
други масни кисел. <1% | 0г/0% |
Јаглехидрати | 0г |
Протеини | 0г |
Витамин Е | 0мг |