seme-tikva

Црното семе (Nigella Sativa) e богат извор на клучни состојки кои му се потребни на вашето тело за подобро здравје и виталност. При пресување на црното семе се добива масло, а остатокот се високо протеински и витамински материи кои се користат во исхраната и кој му овозможуваат на организмот максимално искористување на сите нутритивни материи природно присутни во црното семе.

Покрај многуте здравствени придобивки кои ги содржи во себе, црното семе кога се додава во исхраната дава уникатен сладок вкус. Препорачано: Во текот на денот се препорачува 1-3 супени лажици мелено црно семе, самостојно потопено во јогурт или млеко или како додаток во облик од мусли.

Нутритивни податоци
100г производ содржи просечно:
Енергетска вредност 1569kJ / 375kcal
Вкупно масти 17г
Од кои:
мононезаситени
полинезаситени 10г
заситени
други масни кисел. <1%
Јаглехидрати
Протеини 29г
Витамин Е