seme-len

Најстариот доказ за потеклото на семките од тиква е од периодот 7000-5500 B.C. Најпрво биле пронајдени во Мексико а подоцна проширени низ целиот свет.
Мелените семки од тиква се едни од највкусните, најздравите и најхранливите. Поради нивниот вкус, можат да се користат во различни оброци, мусли, салати, смути итн. Тие се одличен извор на магнезиум, бакар и цинк кои се неопходни за убрзување на метаболизмот. Покрај овие карактеристики, овие семки изобилуваат со протеини и големи количини на триптофан. Исто така имаат антиоксидантни својства и помагаат во намалување на нивото на холестерол и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
Препорачаната дневна доза е 30г. на ден.

Нутритивни податоци
100г производ содржи просечно:
Енергетска вредност 1500KJ/365Kcal
Вкупно масти 27г
Од кои:
заситени
мононезаситени 10г
полинезаситени 11г
од кои шеќери
Влакна
Протеини 45г
сол0 г