Најстариот доказ за потеклото на семките од тиква е од периодот 7000-5500 B.C. Најпрво биле пронајдени во Мексико а подоцна проширени низ целиот свет.
Мелените семки од тиква се едни од највкусните, најздравите и најхранливите. Поради нивниот вкус, можат да се користат во различни оброци, мусли, салати, смути итн. Тие се одличен извор на магнезиум, бакар и цинк кои се неопходни за убрзување на метаболизмот. Покрај овие карактеристики, овие семки изобилуваат со протеини и големи количини на триптофан. Исто така имаат антиоксидантни својства и помагаат во намалување на нивото на холестерол и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
Препорачаната дневна доза е 30г. на ден.
Нутритивни податоци 100г производ содржи просечно: |
Енергетска вредност | 1500KJ/365Kcal |
Вкупно масти | 27г |
Од кои: | |
заситени | 6г |
мононезаситени | 10г |
полинезаситени | 11г |
од кои шеќери | 0г |
Влакна | 0г |
Протеини | 45г |
сол0 | г |