Горката кајсија потекнува од Западна Азија (Ерменија) или Кина. Ова мало дрво, со темно зелена боја, со сјајни овални листови, бара топлина и го има скоро насекаде низ светот. Кајсиите се користат во нивната основна форма, но исто така се користат и во приготвување на компоти, мармалади, џусови, суво овошје, овошни желеа, бренди, ликери од кајсија и како масло од семки од кајсија. Ладно цеденото масло од горка кајсија е светло- жолто масло со карактеристичен мирис и вкус.
Маслото од горка кајсија е масло за пиење со богати биолошки карактеристики. При процесот на ладно цедење, семката од кајсија ги задржува своите природни состојки и природни карактеристики. Со користење на маслото, човечкото тело прима незаситени масни киселини кои вршат неутрализација на активноста на естроген.

NUTRITION INFORMATION
100 г производ содржи просечно:
Енергетска вредност 3698кЈ/884Kcal
Вкупно масти 100г
Од кои:
мононезаситени 72g
полинезаситени 22g
заситени 6g
Витамин Е 424мг
Фитостероли
Јаглехидрати
Диететски влакна
Шеќери
Протеини
Витамин А
Витамин Ц