Потеклото на маслиновото масло е уште од антички времиња, кое тогаш било наречено ‘течно злато’. Исто така, маслиновото дрво е споменувано и во Библијата. Гледајќи историски, одледувањето на маслинките започнува пред околу 6000 години.
Во денешно време, помас маслиновото масло се користи како главно масло за готвење, има светла боја и неутрален вкус. Богато е со олеинска киселина и има висока температура на горење, што придонесува за неговата употреба за пржење. Поради природниот и неутрален вкус исто така може да се користи како дресинг за салати.
Ова масло е едно од поздравите ладно цедени масла. Поради добрите здраствени карактеристики, погодно е да се користи за кожата и косата, како и за намалување на крвниот притисок. Може да се користи за отстранување на шминка, за ублажување на изгореници од сонце како и за производство на сапуни и друга природна козметика.

NUTRITION INFORMATION
SERVINGS PER PACK: 33 \ SERVING SIZE 15ml
AVERAGE QUANTITY ЕДНА ЛАЖИЦА (13,6г)
Енергетска вредност 0кЈ/0Kcal
Вкупно масти
Од кои:
мононезаситени 0г/0%
полинезаситени 0г/0%
заситени 0г/0%
други масни кисел. <1% 0г/0%
Јаглехидрати
Протеини
Витамин Е 0мг