tikva-0.5

Се смета дека тиквите потекнуваат од Централна Америка. Семиња на слични растенија се пронајдени во Мексико, датирајќи од 7000-5500 год. п.н.е. Индијанците со векови ги користеле тиквите како храна и лек, но исто така кората ја сушеле и ја користеле за правење на душеци. Раните доселеници ја јаделе тиквата како главен оброк, ја полнеле со млако, мед и зачини, потоа ја печеле во жешка пепел и ова се смета за потекло на питата со тиква. Откако се откриени здраствените придобивки на тиквата, започнала ерата на производство на масло од тиквини семки.
Маслото од тиквини семки е одличен избор за да го подобрите вашето здравје и вкусот на вашата храна. Ова масло се користело како кралски лек во многу периоди во историјата на човештвото. Денес современите медицински практики го вклучуваат ова масло како неопходно во исхраната.

NUTRITION INFORMATION
SERVINGS PER PACK: 33 \ SERVING SIZE 15ml
AVERAGE QUANTITY ЕДНА ЛАЖИЦА (13,6г)
Енергетска вредност 37кЈ/122Kcal
Вкупно масти 13,6г
Од кои:
мононезаситени 5,16г/38%
полинезаситени 5,44г/40%
заситени 0,95г/7%
други масни кисел. <1% 2,05г/15%
Јаглехидрати
Протеини
Витамин Е 8,16мг