Маслото од репка или канола масло доаѓа од црното семе од репка растението, Brassica napus, кое произведува сончево жолти цветови на пролет.
Ладно цеденото масло од репка го препорачуваат сите нутриционисти, поради неговите хранливи состојќи и нутритивни вредности. Со големата содржина на витамин Е, Омега-3, 6 и 9 тоа е одличен извор на есенцијалните масни киселини кои му се неопходни на организмот, бидејќи сам не може да ги произведе.
Витаминот Е ги штити нашите клетки и е одличен антиоксидант. Ова масло има поголема количина на Омега 3 отколку било кое друго масло. Омега-3 го намалува нивото на холестерол, помага при воспаленија и игра голема улога за подобрување на функцијата и развојот на мозокот. Маслото од репка содржи Омега-6 кој помага во намалување на нивото на холестерол во крвта, во одржувањето на здрава коса, нокти и кожа, како и во подобрување на имунолошкиот систем. Исто така содржи Омега-9 кој помага во развојот на мозокот кај неродените деца и има клучна улога во подобрување на имунитетот и како превенција за канцер.
NUTRITION INFORMATION 100 г производ содржи просечно: |
Енергетска вредност | 3698кЈ/884Kcal |
Вкупно масти | 100г |
Од кои: | |
мононезаситени | 63g |
полинезаситени | 30g |
заситени | 7g |
Витамин Е | 45г |
Фитостероли | 797мг |
Јаглехидрати | 0г |
Диететски влакна | 0г |
Шеќери | 0г |
Протеини | 0г |
Витамин А | 0г |
Витамин Ц | 0г |