Човечкиот организам е способен создаде разни видови масти, но постојат и такви кои се неопходни за различни физиолошки функции, а човекот не може да ги синтетизира и единствено може да се обезбедат преку храната. Масните киселини се основните молекули на масти кои се користат како структурни единици за синтеза на посложени молекули, потребни за одредени метаболни функции. Човекот е способен за синтеза на молекули на масни киселини со должина на ланецот до 18 јаглеродни атоми. Па така, олеинската масна киселина, која претставува мононезаситена омега 9 масна киселина, најчесто ја внесуваме со внес на ладно цедено маслиново масло или ладно цедени масла од црно семе, лен и други семиња (во кои се наоѓа во помала концентрација), но нашиот организам е способен и самиот да ја синтетизира од други поедноставни молекули на масни киселини. И помалку познатите, но исто толку важни, омега 7 мононезаситени масни киселини (палмитолеинската киселина е нивен најдобар претставник), можат или да се обезбедат преку конзумирање на морски риби, семе од калинка, макадемски ореви и некои други плодови, или да се синтетизираат во човековиот организам. Но, човековиот организам ја нема способноста да синтетизира полинезаситени масни киселини чија должина надминува 18 јаглеродни атоми во нивната оска. Таков е случајот со линолната и α-линоленската киселина 18:3Δ9,12,15 кои имаат незаситена врска помеѓу 9тиот и 10тиот јаглероден атом (во однос на α-COOH групата). Заоа овие масни киселини се наречени есенцијални омега масни киселини и мораат да се внесат во организмот само преку храната или соодветна суплементација.
Името омега (од грчката буква ω) се однесува на крајот на масната киселина спротивен со карбоксилната (COOH) група. Омега 3 масните киселини се оние кај кои првото место на незаситеност на јаглеродните атоми е кај третиот, односно помеѓу третиот и четвртиот јаглероден атом во однос на омега крајот на масната киселина, а соодветно кај омега 6 масните киселини тоа е шестото место. Линолната (или позната и како линолеинска) киселина на некој начин е основната омега 6 полинезаситена масна киселина која мораме да ја внесеме со храната, а потоа човековиот организам од неа може да синтетизира други омега 6 масни киселини, додека алфа линоленската киселина е основната омега 3 масна киселина од која можат да се создадат други есенцијални масни киселини.
Постојат повеќе видови на омега 6 масни киселини, како линолната/линолеинската, гама линолеинската, календинска, арахидонската и други, но само 3 вида на омега 3 есенцијални масни киселини, а тоа се α-линоленска киселина (АЛА), еикосапантаенска (екосапантаенска) киселина (EПА) и декосахексанска киселина (ДХА). Зависно од потребата, човековиот организам е способен за конверзија на АЛА во ЕПА и потоа во ДХА омега 3 масните киселини. Кај женската популација постои релативно успешна конверзија на АЛА во ЕПА омега 3 масната киселина и во зависност со потребите околу 20% од АЛА може да се конвертира во ЕПА масната киселина, но генерално самата конверзија во ЕПА или понатаму во ДХА зависи од повеќе фактори и во реалноста се спроведува во релативно мал процент.
Најдобрите извори на есенцијалната линолна (или линолеинска) омега 6 масна киселина, како прекурсор за другите омега 6 масни киселини се растителните масла, а во најдобра природна и непроцесирана форма оваа масна киселина може да се добие од ладно цедените масла од семиња, првенствено маслото од сончоглед. Најдобри природни извори на АЛА омега 3 масната киселина се ладно цедените масла од семиња, како што се ладно цеденото масло од лен (во кое АЛА завзема над 50% од составот), потоа ладно цеденото масло од црно семе, тиква (каде на АЛА масната киселина отпаѓа 10-20% од составот) се до останатите масла како маслото од сончоглед и други кои исто така во мали количини ја имаат оваа масна киселина во својот состав. Најдобри извори на ЕПА и ДХА омега 3 масните киселини се масната морска риба и морските животни, како ракчиња, лигњи и други, како и морски алги како изворни носители на овие омега 3 масни киселини.
Nove objave
Контакт Инфо
Ул. Индустриска зона Македонка 21, 2000 Штип
Phone: +389 32 393 680
Mobile: +389 75 499 847
Fax: +389 32 393 681
Email: info@agrofila.com.mk
Web: www.filla.com.mk
Почитувани, заради подобро корисничко искуство, Агрофила користи „колачиња“ ("cookies"). Повеќе за „колачињата“ можете да прочитате на ЛИНКОТ. Со понатамошно користење на веб страницата, се сложувате со користење на колачињата
Manage consent
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Kolačić | Trajanje | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.