Денес, сите нутриционисти ставаат голем акцент на екстра девственото маслиново масло, затоа што тоа се смета за еден од најздравите производи во светот. Ова масло е добиено од пресување на плодот само со механички средства.
Плодот мора да биде од висок квалитет и температурата на процесот на притискање не може да надмине 40 степени. Ова е причината зошто овој процес е познат како ладно пресување, бидејќи се создава притисок само при гмечење. Нема растворувачи или други хемиски соединенија кои се додаваат во масло, тоа е чисто, природно, извлечено директно од семето.
Маслиново за прв пат се појавило во Мала Азија и се проширило од Иран, Сирија и Палестина на остатокот од Медитеранот пред околу 6.000 години. Маслинки се пронајдени во египетските гробници од 2.000 години пред нашата ера. Културата на маслиновото масло понатаму се шири кон Грците потоа и кон Римјаните, а пророкот на исламот, Мухамед, ги советувал своите следбеници да го применуваат маслиновото масло на нивните тела, а тој самиот го користил масло на главата. Употребата на маслото се споменува во многу религии и култури.
Тоа се користи во текот на посебни церемонии, како и општата здравствена мерка. Во изминатите неколку стотици години маслиновото масло се шири во Северна и Јужна Америка, Јапонија, Нов Зеланд и Австралија.
Квалитетот на маслиново масло зависи од следниве карактеристики: киселост, оксидација, боја, мирис и вкус. Киселинност изразува процентот на масни киселини во маслото. Степенот на киселост се утврдува од различни фактори, како што се времето на берба на маслинките, кое е времето кога тие се оставени, т.е складирани во вреќи, начинот на притискање, пресување… Оксидацијата зависи од начинот на тоа каде маслото се складира, кој доколку не е соодветен, му дава на маслото поинаков вкус. Мирисот и вкусот на маслото главно зависат од областа на созревање на маслинките, временските услови, различните видови од дрво и времето на бербата. Конечно, бојата на маслото која се разликува од зелена во злато и кафеава боја, главно зависи од времето на бербата, но исто така и од други фактори, како што се процесот на екстракција. Постојат неколку сорти, вида на маслиново масло: екстра девственото маслиново масло, чисто маслиново масло и рафинирано маслиново масло.
Екстра маслиновото масло е составена од соединенија кои се корисни за повеќето функции на човечкото тело:
• Содржи tyrosol фенолни соединенија, како што oleuropein и oleocanthal, кои се најмоќните антиоксиданти на природата. Заедно со витаминот Е и каротеноидот, тие играат витална улога во борба против ракот, воспаленијата, коронарните артериска болести, дегенеративните нервни болести, дијабетесот и др.;
• Исто така е многу добар извор на витамин К, кој има потенцијална улога во зголемувањето на коскената маса;
• Позитивно влијае кај пациентите со Алцхајмеровата болест;
• претставува едно од најздравите масло за јадење, бидејќи тоа содржи помалку заситени масти, и е составено од омега-6 и омега-3 есенцијални масни киселини;
УПОТРЕБА:
• го намалува на нивото на лошиот холестерол;
• позитивно ги третира изгорениците;
• природен витамински додаток;
• го намалува целулитот;
• го спречува губењето на косата;
• го намалува крвниот притисок;
• го штити срцето;