iljada-olive

Денес, сите нутриционисти ставаат голем акцент на екстра девственото маслиново масло, затоа што тоа се смета за еден од најздравите производи во светот. Ова масло е добиено од пресување на плодот само со механички средства.
Плодот мора да биде од висок квалитет и температурата на процесот на притискање не може да надмине 40 степени. Ова е причината зошто овој процес е познат како ладно пресување, бидејќи се создава притисок само при гмечење. Нема растворувачи или други хемиски соединенија кои се додаваат во масло, тоа е чисто, природно, извлечено директно од семето.
Маслиново за прв пат се појавило во Мала Азија и се проширило од Иран, Сирија и Палестина на остатокот од Медитеранот пред околу 6.000 години. Маслинки се пронајдени во египетските гробници од 2.000 години пред нашата ера. Културата на маслиновото масло понатаму се шири кон Грците потоа и кон Римјаните, а пророкот на исламот, Мухамед, ги советувал своите следбеници да го применуваат маслиновото масло на нивните тела, а тој самиот го користил масло на главата. Употребата на маслото се споменува во многу религии и култури.

NUTRITION INFORMATION
SERVINGS PER PACK: 33 \ SERVING SIZE 15ml
AVERAGE QUANTITY ЕДНА ЛАЖИЦА (13,6г)
Енергетска вредност 37кЈ/122Kcal
Вкупно масти 13,6г
Од кои:
мононезаситени 8,16г/60%
полинезаситени 1,63г/12%
заситени 0,4г/3%
други масни кисел. <1% 3,41г/25%
Јаглехидрати
Протеини
Витамин Е 5,44мг