Масло од лен 4000-2000 год п.н.е е периодот кога се смета дека започнало одгледувањето на ленот во Медитеранските земји и некои делови од Блискиот Исток. Уште на почетокот вредноста на ова семе била многу голема и главно се користело во кулинарството, а поради своите нутритивни вредности, здраствени и кулинарски придобивки во осмиот век кралот Карло Велики донел закон со кој ги обврзува своите поданици да го користат ова семе.
Маслото од лен има светло жолта боја кое се добива од семето на растението лен. Тоа е ладно цедено масло без хемиски компоненти, добиено по постапката на ладно пресување на семето. Сите нутритивни и здраствени придобивки кои ги има семето ги содржи маслото од лен, бидејќи со постапката на ладно пресување, која е на температура не повисока од 40 степени се задржуваат сите хранливи состојќи.
Ленот и маслото од лен во педесетите години на минатиот век биле промовирани како храна и додаток во исхраната со анти-канцерогени својства. Се смета дека го намалуваат нивото на холестерол, го зајакнуваат имунолошкиот систем и служат како превенција за канцер.
Кога станува збор за масло од лен најсилен е доказот за намалување на ризикот од рак на дојка, простата и дебело црево.Консумирање намасло од ленено семе, исто така, може да се заштитипротивангина (болка во градите) и висок крвенпритисок, ја подобрува функцијата на матката иги третирапроблемите соплодноста.
Есенцијалните масни киселини во маслото од лен се во голема мера одговорни за неговата лековита моќ врз кожата. Нашето тело е неспособно да произведува есенцијални масни киселини, па за да ги добиеме мораме да употребуваме храна која што ги содржи, а во исто време е здрава и содржи други хранливи материи кои му се неопходни на организмот. Како најдобар пример за тоа е маслото од лен.
Ова масло како и рибиното масло го намалуваат нивото на триглицеридите, а маслото од лен е исто така корисно за дигестивниот тракт. Поради големата количина на влакна којашто ги содржи лененото семе, ова масло е добро за желудникот и помага во подобрување на цревната апсорпција на хранливите материи и исто така го олеснува текот на храната низ цревата.
Поради големата количина на Омега-3 масните киселини ова масло е многу корисно за кардиоваскуларниот систем и исто така помага во подобрување на крвните садови од воспалително оштетување.
Оваамасло содржиБ-комплексгрупина витамини, како што се рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенска киселина, витаминБ-6 и фолати. Тоа е одличен извор на витамин Е, моќен антиоксидант, кој е потребен за одржување на интегритетот на клеточните мембрани и кожата. Маслото од ленено семее исто такабогат извор наминерали какоманган, калиум, калциум, железо, магнезиум, цинк и селен.
Карактеристики и употреба:
• Го зголемува производствотона телотосо енергија ија зголемува издржливоста;
• помага во спречување наатеросклероза;
• помага во губење на тежинатакај луѓетострадаат одпрекумерна телесна тежина;
• ги зајакнува ноктите;
• помага во некои случаина депресија;
• помага вотретманот на мултиплекс склероза;
• ја подобруваапсорпцијата на калциум;
• намалување насимптомите на менопауза;
• ја одржува кожата здрава;