veljača 2018

Нутритивна вредност на маслото од црно семе

Црното семе се добива од едногодишната билка Nigela Sativa, од фамилијата Buttercup, која дава прекрасни нежни цветови кои можат да варираат во нијанси од бела, преку сина до виолетова и розе боја. Цветовите даваат многу интересни плодови кои претставуваат капсули кои ги содржат малите црни семиња, познати меѓу народот и под името црн ким. Семињата […]

Правилно чување и употреба на маслата како превенција од ужегнување

Без разлика дали маслата се рафинирани или не тие во основа се осетливи на топлина, светлина и изложување на кислород. Ваквите влијанија можат до доведат до процес на расипување, или стручно кажано ужегнување на маслото. Расипаното масло има непријатна арома и остар мирис, а неговите хранливи состојки се изгубени или значително намалени.

Ужегнувањето на мастите е […]

Процесирање кои ги денатурираат маслата

Незаситените масни киселини можат да учествуваат во голем број реакции кои предизвикуваат промени во нивнaта структура и карактеристики, а со тоа и денатурирање и промена на составот на маслата или храната во која се содржат. Процесната индустрија ги користи различни реакции на масните киселини со цел да ја менува нивната агрегатна состојба и да добие […]

travanj 2015

Бенефит на ленот во исхраната

Бенефит на ленот во исхраната
Бенефитот и лековитоста на ленот во исхраната се познати уште од времето на старите Египќани. Во денешно време ленот е посебно популарен поради високата концентрација на омега-3 незаситена алфа-линолеинска киселина (ALA). Концентрацијата на ALA во маслото добиено со ладно-цедење на лен надминува 50%. Другите масни киселини кои се застапени во маслото […]

Нутритивна вредност за ладно-цедено сончогледово масло

Нутритивна вредност за ладно-цедено сончогледово масло
Сончогледово масло е едно од најупотребуваните масла во исхраната. Една лажица од ладно цедено сончогледово масло (13.6 g) содржи 120 калории, 14 г масни киселини, 0 г протеини и 0 г јаглехидрати. Олеинската киселина (мононезаситена омега 9 масна киселина) е застапена со 83 % од вкупните масни киселини. Линолеинската киселина […]

Нутритивна вредност за масло од горчливи семки од кајсија

Нутритивна вредност за масло од горчливи семки од кајсија
 

Маслото од горчливи семки од кајсија се добива во процес на ладна механичка екстракција од семките што овозможува целосно зачувување на сите нутриенти, кои влегуваат во неговиот состав, во природна форма. Тоа има пријатна горчиво-слаткаста арома поради која, покрај за терапевтски цели, се користи и во исхраната […]