ožujak 2018

ЕСЕНЦИЈАЛНИ ОМЕГА МАСНИ КИСЕЛИНИ

Човечкиот организам е способен создаде разни видови масти, но постојат и такви кои се неопходни за различни физиолошки функции, а човекот не може да ги синтетизира и единствено може да се обезбедат преку храната. Масните киселини се основните молекули на масти кои се користат како структурни единици за синтеза на посложени молекули, потребни за одредени […]

veljača 2018

Нутритивна вредност на маслото од црно семе

Црното семе се добива од едногодишната билка Nigela Sativa, од фамилијата Buttercup, која дава прекрасни нежни цветови кои можат да варираат во нијанси од бела, преку сина до виолетова и розе боја. Цветовите даваат многу интересни плодови кои претставуваат капсули кои ги содржат малите црни семиња, познати меѓу народот и под името црн ким. Семињата […]

Правилно чување и употреба на маслата како превенција од ужегнување

Без разлика дали маслата се рафинирани или не тие во основа се осетливи на топлина, светлина и изложување на кислород. Ваквите влијанија можат до доведат до процес на расипување, или стручно кажано ужегнување на маслото. Расипаното масло има непријатна арома и остар мирис, а неговите хранливи состојки се изгубени или значително намалени.

Ужегнувањето на мастите е […]

Процесирање кои ги денатурираат маслата

Незаситените масни киселини можат да учествуваат во голем број реакции кои предизвикуваат промени во нивнaта структура и карактеристики, а со тоа и денатурирање и промена на составот на маслата или храната во која се содржат. Процесната индустрија ги користи различни реакции на масните киселини со цел да ја менува нивната агрегатна состојба и да добие […]

travanj 2015

Бенефит на ленот во исхраната

Бенефит на ленот во исхраната
Бенефитот и лековитоста на ленот во исхраната се познати уште од времето на старите Египќани. Во денешно време ленот е посебно популарен поради високата концентрација на омега-3 незаситена алфа-линолеинска киселина (ALA). Концентрацијата на ALA во маслото добиено со ладно-цедење на лен надминува 50%. Другите масни киселини кои се застапени во маслото […]

Нутритивна вредност за ладно-цедено сончогледово масло

Нутритивна вредност за ладно-цедено сончогледово масло
Сончогледово масло е едно од најупотребуваните масла во исхраната. Една лажица од ладно цедено сончогледово масло (13.6 g) содржи 120 калории, 14 г масни киселини, 0 г протеини и 0 г јаглехидрати. Олеинската киселина (мононезаситена омега 9 масна киселина) е застапена со 83 % од вкупните масни киселини. Линолеинската киселина […]

Нутритивна вредност за масло од горчливи семки од кајсија

Нутритивна вредност за масло од горчливи семки од кајсија
 

Маслото од горчливи семки од кајсија се добива во процес на ладна механичка екстракција од семките што овозможува целосно зачувување на сите нутриенти, кои влегуваат во неговиот состав, во природна форма. Тоа има пријатна горчиво-слаткаста арома поради која, покрај за терапевтски цели, се користи и во исхраната […]

siječanj 2015

БИОХЕМИСКИ КАРАКТЕРИСТИКИ НА МАСЛАТА

Липидите (или мастите) се биолошки, органски молекули кои не се раствoраат во водени растори, а можe да бидат во форма на масни киселини, стероли, витамини растворливи во масти, кетонски тела, фосфолипиди, триглицериди и други специфични видови липиди. Како еден од трите основни макронутриенти липидите имаат неколку основни функции во организмот, односно првенствено служат:
– да […]

SUNFLOWER

Sunflower
Sunflower, which originates from North America, has been used throughout history for increasing the energy and as medicine. The American Indians used it, among other things, as a diuretic, in case of constipation and for improving their eyesight. Since recently, the sunflower seed is recommended for people who have high blood pressure or cardiovascular problems, […]

HEMP

Hemp
Hemp is a commonly used term for varieties of the Cannabis plant and its products, which include fiber, oil, and seed. The seed of the hemp plant is a small, soft oily nut, surrounded by a thin transparent inner layer and a hard shell. Raw shelles hemp seed is one of nature’s perfect foods-a Super […]