Балсамикото е се повеќе популарно насекаде низ светот. По потекло е од Италија, а областа Модена се смета за најпозната област на овој вистински оцет, каде се и првите почетоци на неговото производство. Почетоцитедатираат од средниот век, уште од времето на ренесансата. Бил создаден од големите готвачи и љубители на гурманска храна. Денес е широко достапен и многу познат. Тој носи ознака за заштитено географско потекло, која му дава дополнителен квалитет. Балсамикото е добиено од високо квалитетно одбрано грозје, со специфичен начин на производство и има темно- црвена боја. Се користи во салати, преливи, сосови и за маринирање. Современите готвачи го користат во едноставни јадења на кои балсамикото му дава спцифичен вкус. Многу се користи и како декорација на јадења и при сервирање. Реномирана италијанска компанија од Модена направи високо квалитетно балсамико под брендот Фила. Станува збор за одбран квалитет на грозје и префинет вкус.

NUTRITION INFORMATION
SERVINGS PER PACK: 33 \ SERVING SIZE 15ml
AVERAGE QUANTITY ЕДНА ЛАЖИЦА (13,6г)
Енергетска вредност 37кЈ/122Kcal
Вкупно масти 13,6г
Од кои:
мононезаситени 10,8г/80%
полинезаситени 0,95г/7%
заситени 0,68г/5%
други масни кисел. <1% 1,17г/8%
Јаглехидрати
Протеини
Витамин Е 4,08мг