b17-gorka-kajsija

Горката кајсија потекнува од Западна Азија (Ерменија) или Кина. Ова мало дрво, со темно зелена боја, со сјајни овални листови, бара топлина и го има скоро насекаде низ светот. Кајсиите се користат во нивната основна форма, но исто така се користат и во приготвување на компоти, мармалади, џусови, суво овошје, овошни желеа, бренди, ликери од кајсија и како масло од семки од кајсија. Ладно цеденото масло од горка кајсија е светло- жолто масло со карактеристичен мирис и вкус.
Маслото од горка кајсија е масло за пиење со богати биолошки карактеристики. При процесот на ладно цедење, семката од кајсија ги задржува своите природни состојки и природни карактеристики. Со користење на маслото, човечкото тело прима незаситени масни киселини кои вршат неутрализација на активноста на естроген.

Прочитај повеќе

НУТРИТИВНИ ПОДАТОЦИ
ДОЗИ ВО ПАКУВАЊЕ: 33 ГОЛЕМИНА НА ПОРЦИЈА: 15мл
Просечното количество ЕДНА ЛАЖИЦА (13,6г)
Енергетска вредност 37кЈ/122Kcal
Вкупно масти 13,6г
Од кои:
мононезаситени 9,11г/67%
полинезаситени 2,72г/20%
заситени 0,81г/6%
други масни кисел. <1% 0,96г/7%
Јаглехидрати
Протеини
Витамин Е 7,99мг