Се смета дека сончогледот потекнува од Северна Америка и дека Индијанците се први кои почнале да го одгледуваат пред околу 8000 години. Тие го користеле сончогледот како диуретик и подобрување на видот, но исто така претставувал главна компонента во исхраната се до периодот кога Европејците прв пат ја посетиле Америка.
Ладно цеденото сончогледово масло се произведува по пат на ладно пресување на семето во специјални преси на температура не повисока од 40°C. Оваа постапка на ладно цедење е едноставен метод на гмечење на семето, без употреба на топлина и хемиски растворувачи (т.е без рафинирање на производот), при што се добива чисто масло во кое се задржани вкусот, аромата и нутритивните вредности на семето. Тоа има жолто-златна боја, но бојата најмногу зависи од својствата на семето.
Ова масло има повеќе витамин Е од било кое друго масло, кој е добар антиоксидант и позитивно влијае врз човечкото тело.

[read more=”Прочитај повеќе” less=”Собери”]
Комбинацијата намасникиселини, палмитинска киселина, стеаринска киселина, олеинскакиселина, илинолинска киселинасе важни заодржување на разниелементи на човечкото здравје. Содржината на масните киселини во ладно цеденото сончогледово масло е поврзано со нивото на енергија во телото, при што го држи телото полно со енергија и здравје. Покрај тоа, ова масло содржи голема количина на Омега-6, кој е неопходен за мозокот и правилно функционирање на организмот.

Ладно цеденото сончогледово масло го зајакнува имунитетот, му дава енергија на телото, корисно е за срцето, го подобрува здравјето на кожата, служи како превентива за канцер, го намалува нивото на холестерол, заштитува од астма и ги намалува воспаленијата.
Исто така помага во одржување на храната свежа и здрава подолг период. Ова масло како и маслото од маслодајна репка има висока точка на загревање и може да се користи на високи температури, за лесно пржење, печење, готвење.
Карактеристики и употреба:
• Кулинарство;
• Како состојка во козметички производи: лосиони, лак за нокти, шампони за коса;
• Се користи како средство за после сончање;
• Помага да се релаксираат уморни, подуени очи;
• Ја подмладува кожата и ја прави сјајна;
• Како лек против кардиоваскуларни проблеми, на пример хипертензија. [/read]

НУТРИТИВНИ ПОДАТОЦИ
100 г производ содржи просечно:
Енергетска вредност 3698кЈ/884Kcal
Вкупно масти 100г
Од кои:
мононезаситени 32g
полинезаситени 57g
заситени 11г
Витамин Е 29мг
Фитостероли 329мг
Јаглехидрати
Диететски Влакна
Шеќери
Протеини
Витамин А
Витамин В