omega3-6-1

Маслото од црн ким е направено од црно семе, познато како Nigella sativa, кое има темна воја, тенко и во облик на полумесечина. Семето содржи повеќе од 100 хемиски соединенија и една од најпознатите активни состојки кои ги содржи се Thymoquinone, бета ситостерол, Myristic киселина, палмитинска киселина, Palmitoleic киселина, стеаринска киселина, олеинска киселина, линолова киселина, линоленска киселина, Арахидонската киселина, протеини, витамин Б1, витамин Б2, витамин Б3, фолна киселина, калциум, железо, бакар, цинк, фосфор…
Според д-р Гери Нулев, “маслото од црн ким е веројатно единственото најважно масло кое треба да го прима вашиот систем. Секој пат кога ќе се земе масло од црн ким го стимулира имунолошкиот систем да се бори во ваше име и да се зголемат природните клетки убијци. ”
Употребата на масло од црн ким датира од периодот на античките фараони, но неговиот вистински потенцијал како лек е реализиран во последните 40 години, бидејќи до тоа време не било научно истражувано.

Прочитај повеќе

НУТРИТИВНИ ПОДАТОЦИ
ДОЗИ ВО ПАКУВАЊЕ: 33 ГОЛЕМИНА НА ПОРЦИЈА: 15мл
Просечното количество ЕДНА ЛАЖИЦА (13,6г)
Енергетска вредност 37кЈ/122Kcal
Вкупно масти 13,6г
Од кои:
мононезаситени 3,13г/23%
полинезаситени 8,16г/60%
заситени 2,31г/17%
други масни кисел. <1%
Јаглехидрати
Протеини
Витамин Е 3,4мг