100-tikva--so

Се смета дека тиквите потекнуваат од Централна Америка. Семиња на слични растенија се пронајдени во Мексико, датирајќи од 7000-5500 год. п.н.е. Индијанците со векови ги користеле тиквите како храна и лек, но исто така кората ја сушеле и ја користеле за правење на душеци. Раните доселеници ја јаделе тиквата како главен оброк, ја полнеле со млако, мед и зачини, потоа ја печеле во жешка пепел и ова се смета за потекло на питата со тиква. Откако се откриени здраствените придобивки на тиквата, започнала ерата на производство на масло од тиквини семки.
Маслото од тиквини семки е одличен избор за да го подобрите вашето здравје и вкусот на вашата храна. Ова масло се користело како кралски лек во многу периоди во историјата на човештвото. Денес современите медицински практики го вклучуваат ова масло како неопходно во исхраната.

[read more=”Прочитај повеќе” less=”Собери”]
За да се добие ладно цедено масло, семките се отстрануваат од тиквата, главно рачно, потоа се миjат и се оставаат да се исушат, а на крај кога сето тоа ќе се заврши започнува постапката на ладно цедење. Маслото кое се добива е со темно зелена до црна боја и како такво се пакува во стаклени шишиња, кои се препорачува да бидат со темно стакло.
Научно е докажано дека маслото од тиквини семки го регулира нивото на холестеролот, со што се намалува ризикот од срцеви заболувања. Тоа содржи есенцијални масни киселини, Омега-6 и Омега-9, кои го нормализираат нивото на холестеролот, го намалуваат крвниот притисок и ја спречуваат појавата на хипертензија. Исто така содржи витамини Е и К кои му помагаат на телото да ја зголеми отпорноста кој слободните радикали и проблемите со крварење. Ова масло е одличен извор на антиоксидантот витамин Е како и одличен извор наБ-комплексгрупатана витамини:тиамин, рибофлавин,ниацин, пантотенска киселина, витамин Б-6 (пиридоксин)и фолна киселина.Овие витамини работат како ко-фактори за различни ензими за време на клеточниот метаболизам во човечкото тело. Покрај тоа содржи и есенцијални минераликакобакар, манган,калиум, калциум, железо, магнезиум, цинк и селен.
Имајќи ги во предвид сите хранливи вредности на ова масло, тоа е одлично за здравјето и негата на кожата, како и одржувањето на нормална клеточна структура. Со моќните антиоксиданти како и есенцијалните масни киселини можеме да заклучиме дека користењето на масло од тиквини семки помага за целокупното здравје на човекот.
Карактеристики и употреба:
• Во кулинарството
• Помага во подобрување нафункцијата на бубрезите;
• Помагапротив опаѓање на косата;
• Помага во спречување наостеопорозата;
• Занега на кожата;
• Дијабетес;
• Зголемување напроизводството на млеко кај трудниците.
[/read]

НУТРИТИВНИ ПОДАТОЦИ
ДОЗИ ВО ПАКУВАЊЕ: 33 ГОЛЕМИНА НА ПОРЦИЈА: 15мл
Просечното количество ЕДНА ЛАЖИЦА (13,6г)
Енергетска вредност 37кЈ/122Kcal
Вкупно масти 13,6г
Од кои:
мононезаситени 5,16г/38%
полинезаситени 5,44г/40%
заситени 0,95г/7%
други масни кисел. <1% 2,05г/15%
Јаглехидрати
Протеини
Витамин Е 8,16мг