omega3-6-2

Масло од сусам е растително масло добиено од сусамово семе. Масло од сусам потекнува од растението Sesamum indicum. Семето се пресува за да се добие светло- жолто масло, кое содржи здрави, незаситени масни киселини вклучувајќи ги и линолова, палмитинска, олеинска и стеаринска киселина. Овие масни киселини лесно се апсорбираат во организамот. Маслото исто така ги содржи витамините А, Б и Е. Масло од сусам е едно од постабилните природни нерафинирани масла, но сепак е ограничено и треба да се внимава од поголема изложеност на светлина и високи температури за време на екстракцијата, преработката и складирањето со цел да се минимизира загубата на хранливи материи по пат на оксидација. Сусамовото масло се користи како лековито масло илјадници години наназад.

Прочитај повеќе

НУТРИТИВНИ ПОДАТОЦИ
ДОЗИ ВО ПАКУВАЊЕ: 33 ГОЛЕМИНА НА ПОРЦИЈА: 15мл
Просечното количество ЕДНА ЛАЖИЦА (13,6г)
Енергетска вредност 37кЈ/122Kcal
Вкупно масти 13,6г
Од кои:
мононезаситени 5,44г/40%
полинезаситени 6,12г/45%
заситени 2,04г/15%
други масни кисел. <1%
Јаглехидрати
Протеини
Витамин Е 7,08мг