About igor

This author has not yet filled in any details.
So far igor has created 158 blog entries.

February 2018

Правилно чување и употреба на маслата како превенција од ужегнување

Без разлика дали маслата се рафинирани или не тие во основа се осетливи на топлина, светлина и изложување на кислород. Ваквите влијанија можат до доведат до процес на расипување, или стручно кажано ужегнување на маслото. Расипаното масло има непријатна арома и остар мирис, а неговите хранливи состојки се изгубени или значително намалени.

Ужегнувањето на мастите е […]

Посета на учениците од ОУ „Ванчо Прќе“ – Штип

Учениците во нашата земја се соочуваат со голем број здравствени проблеми поврзани со однесувањето кон исхраната. Истражувањата покажуваат дека ваквите однесувања не се едноставни постапки на индивидуи туку заземаат широк социјален карактер. Здравствените проблеми доаѓаат од не доволно посветеното внимание во начинот на исхрана. Прекумерна телесна тежина здобиена за време на детството или адолесценцијата може […]

Процесирање кои ги денатурираат маслата

Незаситените масни киселини можат да учествуваат во голем број реакции кои предизвикуваат промени во нивнaта структура и карактеристики, а со тоа и денатурирање и промена на составот на маслата или храната во која се содржат. Процесната индустрија ги користи различни реакции на масните киселини со цел да ја менува нивната агрегатна состојба и да добие […]

ВИТАМИНОТ Б17 – НЕВЕРОЈАТЕН МЕХАНИЗАМ НА ПРИРОДАТА ЗА ОПСТАНОК И ЕФИКАСНА БОРБА СО РАКОТ

Амигдалинот, или попознат како витамин Б17 е состојка која се содржи во многу природни продукти како семките од кајсија, слива, јаболка, цреши и други семиња. Тој претставува сложена молекула, нитрилосид, која во својот состав вклучува и молекула на бензалдехид и цијанид, две токсични супстанци, особено цијанидот. Присуството на цијанид во молекулата на витаминот Б17 е […]

ВИТАМИНОТ Б17 – ПРИКАЗНА ЗА ВИСТИНАТА, ПОЛИТИКАТА, ИНТЕРЕСИТЕ И БЕЗБЕДНОСТА !

Живееме во време на постојан технолошки напредок. Медицината и фармацевската индустрија во континуитет откриваат нови методи, третмани и препарати за лекување на многу болести кои го уништуваат здравјето на човекот во 21виот век. Но и покрај постојаното усовршување на медицината и промовирањето на разни препораки за начинот на исхрана упатени од страна на релевантните институции […]

Дознајте повеќе за нутритивните и здравствени придобивките од консумација на Фила маслата

Сите следбеници на страната, а воедно и корисници на нашите масла отсега ќе можат да добиват препораки и да следат информативни содржини за нутритивните и здравствени придобивки од консумација на Фила маслата од страна на нутриционистот Сашко Дрвошански од Центарот за здравје, исхрана и диетотерапија Drvoshanski NUTRITION
http://www.drvoshanskinutrition.com/mk/

МАСЛОТО ОД СЕМКИ ОД КАЈСИЈА ДОБАР СОЈУЗНИК ЗА ЗАЧУВУВАЊЕ НА ЗДРАВЈЕТО НА БУБРЕЗИТЕ И МОЧНИОТ МЕУР

Маслото од семки од кајсија, како најбогат природен извор на амигдалин (молекула дефинирана и позната како витамин Б17) е познато по неговата широка примена во натуропатската природна или народна медицина. После еден подолг период по неговото откривање во минатиот век, последната деценија повторно бележи зголемен интерес во научните кругови за истражување и потврда на неговото […]

August 2017

ОБЕЗМАСТЕНО МЕЛЕНО ЦРНО СЕМЕ 250г

ОБЕЗМАСТЕНО МЕЛЕНО ЧИА СЕМЕ 250г

ОБЕЗМАСТЕНИ МЕЛЕНИ СЕМКИ ОД ТИКВА 250г

Slow Food